I 2015 konsumerte Norge ca 736 tusen tonn med grønnsaker, hvor rundt 70% av disse var importert fra utlandet.

Foto:  Fornebu Foto

Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til import av grønnsaker. BySpire sitt mål er å redusere importen av grønnsaker som salat, kål og ulike urter ned 30 prosent innen 2020. Det høres kanskje litt ambisiøst ut, men med teknologien BySpire bruker til å dyrke grønnsaker på er det fult mulig å nå dette målet. CEO i BySpire Jonathan Viklander forklarer målet ganske enkelt.

- Skal vi klare å bli selvforsynt på grønnsaker i Norge må vi starte et sted.

Bildet er tatt av piloten vi har på Landbruketshus i Oslo | Foto:  Fornebu Foto

Bildet er tatt av piloten vi har på Landbruketshus i Oslo | Foto: Fornebu Foto

Viklander har alltid hatt interesse for dyrking av planter og barndomsdrømmen var å bli gartner. Senere meldte interessen for matproduksjon seg, noe han har jobbet mye med i det siste. Høsten 2016 møtte han Jonas Tesfu som hadde samme ide og også er Co-founder i selskapet og BySpire begynte å gro. Nå dyrker Viklander sine to interesser i et og samme firma.

BySpire dyrker i dag urter, salater og kål med en teknologi som gjør at grønnsakene vokser i en ren produksjon, uten jord eller sprøytemidler. Teknologien er svært plasseffektiv fordi man kan dyrke vertikalt og på den måten stable plantene og produksjonen i høyden.

Hydroponisk dyrkning er ikke noe nytt. Denne dyrke metoden begynte å vokse for flere år siden. Spesielt Japan og Nord-Amerika er store på det. Det har ikke blitt tatt i bruk til en storskala produksjon her i Norge, slik som vi skal, forklarer Viklander.
Foto:  Fornebu Foto

Redefinerer norsk jordbruk

Det er flere miljømessige fordeler ved å bruke hydroponiskdyrking, blant annet ved at man kan dyrke plantene i byen. Da kutter man importen betraktelig.

Ved å bruke Tech kombinert med Hydroponisk dyrkning vokser produksjonen av grønnsakene opptil 50% raskere hvis du sammenlikner det med vanlig jordbruk. Samtidig er produksjonen veldig forutsigbar for de som bestiller fra oss og har kort reise distanse slik at miljøskadene ved transport bli kraftig redusert.

- Vi skal bekjempe importen av grønnsakene og være med på redefinere norsk jordbruk.

På grund av det harde landskapet, og ulike sesonger er det vanskelig å dyrke i Norge året rundt. BySpire ønsker å være et kompliment til tradisjonell norsk jordbruk ved å muliggjøre produksjon av grønnsaker i Norge- året rundt.

- Folk digger det vi driver med

 

Teamet ble komplett i mars og består i dag av syv inspirerte og engasjerte medlemmer. Viklander kan ikke skryte nok av teamet han har bak seg.

Foto: Christoffer Krook

Foto: Christoffer Krook

- Vi er et komplett og kompetansetungt team, det er nøkkelen til suksess. 1 prosent er ideen 99 prosent er teamet.

I april arrangerte BySpire en Crowdfounding-kampanje på Funde. Målet var 100 000 kroner, 110 612 kroner kom inn. Filmen hadde 83 000 visninger, ble delt 428 ganger og hadde en rekkevidde på 200 000.

Det overrasket teamet positivt.

Folk digger det vi driver med. Vi får masse positive tilbakemeldinger på mail, sosiale medier, og fra menneskene vi treffer, sier kommunikasjonsdirektør Silje Andersen.

P.S. BySpire har en vertikal vegg med planter på MESH i Oslo, ta turen innom å se selv hva vi snakker om.

Foto:  Fornebu Foto